Sól – podstawowy dodatek w naszej kuchni

Sól kuchenna nie należy do składników zdrowej diety. W małych ilościach jest jednak potrzebna organizmowi ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu. Sód też jest jednym z pierwiastków mającym duży wpływ na pracę serca. Ale ile soli można zjeść w ciągu dnia? Czym skutkuje jej nadmiar?

Zapraszamy do obejrzenia materiału, w którym dr. hab. n. med. Łukasz Kołtowski – kardiolog pracujący na co dzień w I Katedrze Kliniki Kardiologii w szpitalu przy ul. Banacha, opowiada o tym ile możemy dziennie spożyć soli i jak ewentualnie i czym możemy ją zastąpić.

źródło: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/65614019/sol-w-diecie-jaka-jest-zalecana-dzienna-dawka-i-czym-zastapic-sol

Sól – podstawowy dodatek w naszej kuchni
Scroll to top