Zawał serca w okresie zimowym

Dlaczego w okresie zimowym odnotowuje się więcej przypadków zawałów serca ?

Jak dowodzą przeprowadzone badania, niskie temperatury zwiększają ryzyko zawału serca. W grupie ryzyka znajdują się głównie osoby mające problem z układem krążenia.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Lund dotyczących wpływu temperatur powietrza na ryzyko zawału serca wynika, że zimą zwiększa się ryzyko incydentu sercowo-naczyniowego. Badacze przeanalizowali dane ponad 274 tys. osób w wieku od 50 do 89 lat, które w latach 1998-2013 przeszły zawał serca i porównali je z danymi pogodowymi.

Okazało się, że wraz ze spadkiem temperatury powietrza i ciśnienia atmosferycznego, wzrastała częstość występowania zawału. Znaczenie miała również duża prędkość wiatru i krótszy czas nasłonecznienia. Jak tłumaczą naukowcy, wynika to z faktu, że ekstremalnie niska temperatura powoduje zwężanie naczyń krwionośnych, co z kolei ogranicza dopływ tlenu do serca.

Dodatkowo w okresie zimowym mamy dodatkowo jeszcze inne czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca:

  • Niezdrowa dieta

W okresie jesienno-zimowym, częściej niż kiedykolwiek sięgamy po niezdrowe przekąski. Miejsce owoców i warzyw zajmują słodycze, niezdrowe tłuszcze i fast foody, co przyczynia się do wzrostu masy ciała, co z kolei niekorzystnie wpływa na pracę serca.

Sód i tłuszcze nasycone sprawiają, że pompowanie krwi przez serce jest utrudnione. Dlatego tak ważne jest, by szczególną uwagę przywiązać do zdrowej diety i odpowiedniego nawodnienia organizmu.

  • Częsta zmiana pogody

Stale zmieniające się fronty atmosferyczne, to nie tylko wahania pogodowe, ale również spadki i wzrosty ciśnienia atmosferycznego, które są szczególnie niebezpieczne dla osób chorych na serce. Wszystko to sprawia, że układ krążenia jest bardziej przeciążony i trudniej jest mu się przyzwyczaić do nieustannie zmieniającej się aury.

  • Zanieczyszczone powietrze

Nie tylko niska temperatura czy niezdrowe jedzenie niekorzystnie wpływają na pracę serca zimą. Jednym z większych zagrożeń jest zanieczyszczone powietrze. Duża ilość tlenku węgla, siarki i azotu skutkuje osłabieniem układu krążenia i problemami z oddychaniem.

  • Większa ilość spożywanego alkoholu

W krótkie, zimowe dni częściej sięgamy po alkohol, który rozszerzając naczynia krwionośne, rozgrzewa organizm. Jednak nadużywanie alkoholu wpływa niekorzystnie na pracę serca i upośledza układ nerwowy.

Tym samym zwiększa ryzyko zawału serca. Kieliszek alkoholu lepiej zastąpić zimową herbatą z pomarańczą, goździkiem i miodem.

  • Stres

Przygotowania m.in. do Świąt Bożego Narodzenia, które w niektórych domach trwają kilka tygodni, choć są czasem wyjątkowym, są również stresujące. Sprzątanie, gotowanie i wybieranie prezentów nie sprzyjają wypoczynkowi. Nerwy i pośpiech nie oszczędzają serca. Dlatego w przygotowania do świąt warto zaangażować pozostałych domowników, by pozwolić sobie na chwilę relaksu i odpoczynku.

Zapraszamy również do obejrzenia rozmowy naszego prezesa w programie Pytanie na Śniadanie.

źródło: TVP

Zawał serca w okresie zimowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top